En stor adelsmann.

 

En får  vite gjennom utenlandske media at general Jaruzelski er  død og ble bisatt  fredag 30. mai; ikke uten at antikommunister på en uverdig måte greide å sjikanere seremonien.

Jeg møtte Jaruzelski i forbindelse med et partibesøk i Polen på den tiden han innførte en mild unntakstilstand for å redde landet fra store ulykker. Det var  et klokt menneske som ga et sterkt og positivt inntrykk; beskjeden, nøktern , hjertevarm og konsekvensorientert. Hans visjon var en fornyet sosialisme og den visjonen har framtida for seg om det ikke synes slik i øyeblikket.

Det er et ordtak som heter: ”Støtt skal nordmenn vere med når Noregs merke hoggast ned”. En må si det samme om arbeiderklassen: Støtt skal arbeidere være med når røde faner skal rives ned. Den rollen Polen har spilt med denne ”Solidaritét”-bevegelsen i spissen i å ødelegge sosialismen, forteller at det trengs et oppgjør innenfor venstresiden og arbeiderbevegelsen mot all destruktiv liberalisme.

Om denne Lech Walesa kunne Jaruzelski fortelle oss at han var en merkelig mann som han ikke riktig ble klok på. Han kunne skryte overfor Jaruzelski at han ikke hadde lest en eneste bok i sitt lange liv! Virkelig noe å være ”stolt” over, får en si… Slike ledere er det altså at arbeiderklassen rett som det er velger seg.

Som tilhørende en adelsfamilie hadde Jaruzelski fått gjennomgå mye vondt under deportasjon til et fjellområde i det asiatiske Russland. Hans bruk av solbriller var en følge av skader på øynene på grunn av det skarpe sollyset der. Men det var et menneske som forstod at sosialismen som sådan ikke burde diskrediteres på grunn av feil og overgrep begått i en periode. Han sloss for en sosialistisk framtid, men stilte seg lojalt og ansvarsfullt til tjeneste når flertallet ønsket en annen kurs.

Selv om Jaruzelski er blitt kritisert og forsøkt rettslig forfulgt på grunn av ulike hendelser, så har han oppnådd en stor grad av anerkjennelse ved sin bortgang. Den polske presidenten Bronislaw Komorowski  sa i sin minnetale at  han fortjente respekt selv om han politisk var omstridt. Tidligere president Aleksander Kwasniewski  så på ham som en politiker som under den vanskeligste krisen tok ansvar for staten og valgte det minste ondet ut fra dyp overbevisning.

En stor polsk adelsmann er død.  Jeg vil ikke nøle med å si at jeg ser på ham som et forbilde.

Ole Langeland

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *