NKP er et parti som trengs!

Etter noen år som partiløs er jeg tilbake som medlem av NKP og vil gjerne gi noen grunner for hvorfor et kommunistisk parti trengs.

Kontrarevolusjonene omkring 1990 var et voldsomt tilbakeslag og skapte en forestilling om at kapitalismen og liberalismen hadde seiret  for all fremtid.

Det er gått noen år og det er blitt tydelig at det kapitalistiske systemet ikke holder for fremtiden. Da det stod overfor et alternativ, en sosialistisk utfordrer, kunne kapitalismen vise seg fra en bedre side, men ikke nå lenger.

Adam Smith tenkte i sin tid at  selvstendige aktører i et marked skulle stride om å levere varer og tjenester til best mulig kvalitet, lavest mulig  pris og i riktig tid. Dagens kapitalisme er monopolistisk og mangler disse ideelle kjennetegn. Det handler om maktkonsentrasjon og utviklingslinjer som skaper fattigdom og  forsterker konflikter.

Kommunistenes svar er internasjonal solidaritet og folkevennskap, men  ikke en  globalistisk verdensorden på  liberalismens grunnlag. Verdensfreden kan bare sikres ved at de reelle interesser og motsetninger veies  mot hverandre. Ulike land gjør ulike systemvalg ut fra ulik utvikling. Det er likevel to hovedveier: sosialisme og kapitalisme.

Dersom en sosialistisk vei skal velges, må en bygge på de historiske erfaringer, både positive og negative. Sovjetunionen brakte stor fremskritt med seg i hele verden,  selv om sosialismen der hadde  store feil.

 I  Ukraina-krigen er partiets standpunkt at krigshandlingen må stoppes og forhandlinger iverksettes. Russland fører  krig mot Ukraina, men den ukrainske regjering har siden 2014 ført krig mot sine egne  innbyggere øst i dette landet. Alle sider ved krigen må  opp i lyset!

NKP fører en  konsekvent fredspolitikk og  tar kampen opp mot all militarisering. NKP er en tydelig NATO-motstander der andre er i drift. En kan ikke lenger stå stille og se på den krigsdrivende politikk og retorikk vi er vitne til i dag.

Kapitalismen virker som om den var en naturlov uten at den er det. Det som er et grunnproblem i all politikk er å gjøre mennesket til herre over  sin tilværelse. Kampen for sosialismen og for en fremtidig kommunistisk og klasseløse samfunnsformasjon handler nettopp om dette.

Sterke innslag av folkeeiendom og planøkonomi vil overvinne de økonomiske kreftenes spontane virkemåte.  Så vil tilstedeværelse  av privateiendom inngå på en slik måte at det tjener samfunnets interesser.

Ole Langeland

(Innlegget stod som leserbrev i Fædrelandsvennen 21. september 2022)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *