Religionsspørsmålet

 

Den kommunistiske bevegelsen bygger på marxismen-leninismen som igjen bygger på dialektisk materialisme og følgelig også ateisme. Den kommunistiske bevegelsen har alltid gått ut fra at religionsspørsmålet i forhold til samfunnet er et privat anliggende. I forhold til den kommunistiske bevegelsen, kan det ikke sees som fullt så enkelt.

Når jeg i dag avviser ateismen, erkjenner jeg at det er et problematisk teoretisk problem i forhold til den bevegelse jeg fortsatt støtter. Jeg vil i denne artikkelen både begrunne dette synet og samtidig peke ut en veg for den kommunistiske bevegelsen i forhold til religionsspørsmålet.

Karl Marx og Friedrich Engels var hegelianere. De førte Hegels idealistiske dialektikk over til en materialistisk dialektikk. Denne viderføringen var på dette tidspunkt nødvendig for å kunne utvikle en forståelse av sammenhengen mellom tenkningens utvikling og produksjonsforholdenes utvikling.

Den dialektiske prosess ligger åpenbart foran oss i historie og samtid i det at vi ser hvordan alt forandrer seg både i tenkning og i den materielle virkelighet.

Både den objektive idealismen og den marxistiske materialismen har veldig mye til felles. Begge går ut fra den innstilling at den ytre virkelighet er virkeligheten. Våre tanker og sanseinntrykk er avbildninger av den virkelighet og altså ikke selve virkeligheten. Når det sies om folk som er uenige at "de lever i hver sin verden", så er dette selvsagt ikke sant.

Lenins kritikk av emperiokritismen er en kritikk av nettopp den subjektive idealismen som setter selve sanseinntrykket foran den objektive virkelighet.

Både den objektive idealismen og den materialistiske posisjon ser på ånd og materie som realiteteter som inngår i en samlet realitet, en samlet virkelighet – og er derfor monistisk. Den dualistiske forestilling om at ånd og materie er to adskilte dimensjoner blir altså avvist.

Så gjenstår selve divergensen i all sin enkelthet i spørsmålet: Er materien oppstått som en utskillelse fra ånden og dermed i sitt egentlige opphav åndelig, eller er det motsatt: at det åndelige er et produkt av utviklingen av en høyere, organisk, materie? Materialismens standpunkt er naturligvis det siste, uten en hjerne ingen tanker. Det kan virke innlysende – men det er ikke nødvendig vis det!

Den egentlige sannhet om disse spørsmål er ikke helt opp i dagen. Her taes et standpunkt – man erkjenner den ene forståelsen eller den andre fordi begge forståelsen logisk utelukker hverandre. Men da må en også møte det problemet at en ikke kan sette likhetstegn mellom et standpunkt og selve virkeligheten fordi virkeligheten eksisterer uavhengig av det subjektive standpunkt. Det subjektive standpunkt er en komplisert avbildning av en ytre virkelighet, men ikke selve denne virkelighet.

Det materialistiske standpunkt kan, dersom det forståes mekanisk, føre til betydelige vrangforestillinger.

Det finnes "ekte" marxister som avviser betydningen av et kommunistisk parti fordi de mener at bevisstheten vil forme seg selv i den materielle produksjonssfære, altså et økonomistisk standpunkt som bygger på at streiker og annen umiddelbar klassekamp mellom arbeidere og kapitalister vil føre til kommunistisk bevissthet.

Lenin og Stalin lærte oss at bevisstheten må tilføres utenfra, at den ikke oppstår spontant. Verken Lenin eller Stalin var objektive idealister. De var erklærte materialister og avviste bare en vulgær fortolkning av materialismen.

Spørsmålet blir likevel: Hva skal vi i dag med materialismen i det hele tatt? Og her vil jeg nevne at vi i vår tidsalder ser at kampen i verden mer enn noen gang er en kamp mellom ideer og tankestrukturer. Klassekampen er der i all sin realitet, men kampen mellom klassene slik den fremkommer som en umiddelbar sosial kamp er bare en del av virkeligheten, den fyller ikke hele virkeligheten.

Vi bør også se historien som en prosess hvor tilværelsen stadig sterkere fylles med bevissthet. Den progressive bevegelse, og framforalt kommunistenes virksomhet fører til det.

Vi tenker oss at produktivkreftene utvikles og fører til endring av produksjonsforholdene og videre til endring av den måten vi tenker på. Men vi må også tenke den motsatte veien – at produktivkreftene utvikles som følge av en åndelig utvikling. Alle teknologiske framskritt "oppstår" ikke bare, det ligger tenkning bak like mye som praksis med prøving og feiling. Og denne tenkningen har sin rot utenfor den materielle sfære, kjennskap til rene abstrakte forhold.

For å illustrere svakheten ved vår tenkemåte, vil jeg beskrive en situasjon, en tenkt situasjon, som aldri har funnet sted. Vi tenker oss Rjukan for ca 100 år siden. En masse arbeidsfolk er samlet nede i dalen. Kristian Birkeland og Sam Eyde stiller seg opp på ei lita hestekjerre og en av dem holder denne talen: "Dere ser at det her oppe i dalen er en foss, dere kjenner luften dere puster i, dere ser at det finnes massevis av fjell og stein. Så har dere den egne skaperkraft. Her har jeg en masse tegninger av hva jeg kunne tenke å skape. Hva gjør jeg med disse? Jeg kaster dem i elva! Jeg har nettopp lest Karl Marx og stoler nå kun på en ting: deres skaperkraft, at dere setter produktivkreftene i sving. Dere trenger ikke noe annet! Kommer tilbake om tre år for å se på framskrittene… Adjø!"

I stedet for å se at alt har sitt grunnlag i det materielle, er det mer fruktbart å se virkeligheten som et samspill mellom åndelige og materielle forhold der faktisk det åndelige er det førende aspekt, bevisstheten – ikke den døde materie.

I hvert fall som en arbeidshypotese bør vi vende tilbake til Hegel og vektlegge det åndelige aspekt ved virkeligheten på en annen måte for å være rustet til den idekamp som skjer.

Derfor finner jeg det som fruktbart å tro på en Gud, en absolutt ide, hva det nå enn kalles som utgangspunkt for virkeligheten. Historiens gang, historiens idemessige kamper, de progressive kreftenes fremadskridelse, arbeiderklassens bevisstgjøring og innflytelse – alt dette fører oss nærmere Gud! Hvis Gud skulle være alene om bevisstheten, sitte med den for seg selv, ville han forbli ensom i tilværelsen. Han vil videre! Han vil at bevissthet skal oppstå utenom ham selv i sitt skaperverk, men ikke som en ren kopiering av seg selv.

Religionene er fantastiske avbildninger og forestillinger av virkeligheten, men ikke virkeligheten selv. Det er fragmenter av bevissthet, men ikke selve bevisstheten. Det er også til trøst og hjelp for millionmassene i deres daglige strev. Derfor er det ikke noe vits i å angripe religionene i seg selv, men kun angripe misbruket av religionene fra de reaksjonære.

I stedet for å angripe religionen i seg selv, burde vi peke på at utvikling av bevissthet, av tenkning, videreføring av historien til nye stadier og nivåer må være en sann imøtekommelse av Gud. Vi bør si til de kristne at det er en plikt for mennesket å tenke, ikke bare å tro.

Hva er mørkets makter? En djevel? En Satan? Nei , det kan ikke være slik. Dersom Gud er den høyeste bevissthet, kan en spørre hva er det motsatte? Svaret måtte bli den totale bevisstløshet. Men den totale bevisstløshet kan ikke være noe i det hele tatt.

Kampen mot mørkets makter er derfor en kamp for å fylle tilværelsen med bevissthet og å fortrenge ubevisstheten.

Kampen mot mørkets makt, er en kamp som ikke foregår langs en rett stigende linje. Historiens viser klare tilbakefall til et åndelig mørke, ja til og med et valg av bevisstløshet framfor bevissthet som rettesnor for tilværelsen. Fascistene og da særlig Hitler-fascistene hadde den holdning at mennesket skulle leve ut seg selv som rene driftsvesener. Selv om fascistene betonte den sosiale disiplin, var denne underordnet under dyrisk drift som overordnet rettesnor – altså en opp-ned visjon av sivilisasjonen – en flukt bort fra sivilisasjonen.

Den kommunistiske bevegelsen sin analyse av fascismen bygget på det økonomiske perspektiv, at fascismen er monopolborgerskapets direkte klassediktatur over folket. Selv om denne analysen i og for seg er riktig, mangler det en forståelse av fascismen som en åndelig, mental realitet, der kjernen må sees som en aktiv fornektelse av menneskets særlige karakter som bevissthetsskaper.

Selv om ikke historien gjentar seg, så går bevisstløshetsdyrkelsen igjen i ulike former. Religion er en del av dette, men bare gjennom misbruk. Troen på Gud er i seg selv ikke bevisstløshet. Derfor er det nødvendig å overvinne den nedlatende holdning til religion som finnes i den kommunistiske bevegelsen.

Ateismen har ofte ikke vært annet enn en link til dekadanse, kulturradikalisme og individualisme. Den har aldri vært noe brukbart "byggemateriale" i det sosialistiske byggverk. Når krisene er der, går vi til prestene og godsnakker med dem. Bedre å tenke strategisk – og ikke bare taktisk i denne sammenheng….

Ole Langeland

 

(innlegget er sendt til avisa Friheten)

17 kommentarer til “Religionsspørsmålet

  1. Ole Ånon Langeland

    Jeg er litt uvant med blogging og forstod først i kveld at jeg hadde fått en god del kommentarer. Som den kommunisten jeg er, driver jeg selvsagt med sensur (!). Jeg har immidlertid tatt med det meste, og bare fjernet noe av det som jeg mente bare var patetisk, altså noe av dette.
    Jeg kommer tilbake med kommentarer til noen av innleggene senere.

  2. Alex fra Ungarn

    «Spørsmålet blir likevel: Hva skal vi i dag med materialismen i det hele tatt?»
    ——–
    Individueller har egen valg.
    Det kalles FRIHET AV VALG.

    Naturligvis, hvordan bruker mennesker friheta – bra eller mindre bra (bare ensidig materialistisk er sikkert gal)- er avhengelijk av avgjørelser. Mer frihet leder ikke automatisk til høyere kvalitet av avgjørelser og bedre livet i allminneligheta.

    Personlijk, jeg har opplevd siste årene av sosialistiske samfunnetsystem i Ungarn, og etterpå transformasjon til demokrati & kapitalisme. Jeg har sett står håp av mennesker -inkludert kanskje meg selv også- som trodde allting skal bli bedre….men, i realitet, livet er ikke bedre for mange mennesker som bor i ex-kommunistiske landene. Det tar foreliggende tid å lære hvordan friheta kan brukes for bedre livskvalitet.

    Ja, dette er allerede politikk, ingen filosofi eller ideologi.

    Norge har vært lykkelig siden annen verdenskrig (fordi har opplevd en relativt langt period av friheta, og etter min taksering: tok bra avgjørelser i samfunnet med miljø, kvinne- og barn-sakene!) og
    ønske nordmenn å fortsette å ta bra avgjørelser, når de må velge mellom alternativer begge på privatlivet og med sammfunnetspørsmåler!

    Heia Norge!:),
    Mvh,
    Alex
    tromso2018@yahoo.no

    ps. Unnskyld Dere for grammatikk/språkfeiler. Jeg har ingen norsk spell-check.

  3. Dan

    Må vel ha noe å tro på, og enkeltheten (les: individets latskap, evt korttenkt(-het)) presser frem valget på en eller annen religion.

  4. Bjørn Arne Eikrem

    Alle de omtalte ismene og måtene å tenke på er har en betydelig fellesfaktor som er overordnet etter min mening. For å ikke bli misforstått kan jeg også inkludere kapitalismen i dette. Alle ismer er systemer eller måter å tenke på. Alle har fellesnevneren system i den grad at det begrenser våre muligheter til åndelig utvikling og fremgang. System er i seg selv et svært negativt ord og alle forsøk på å innføre en isme i forkledning av en intellektuell debatt er i realiten smigrende for virkeligheten, etter min mening. Alle ismer er et politisk forsøk, slik som alle religioner er det, på å kontrollere og begrense mennesker. Alle debatt under disse ismene og måtene å tenke på er bare en avledning for å tillfredstille et begrenset intellekt og intellektet behov for å bli tilfredstilt. I virkeligheten kan en isme være «bedre» eller lykkes bedre enn andre men de har likevel den samme hensikt, i bunn og grunn. Filosofi vekker derimot en del interessant spørsmål og naturligvis er alle religioner godt blandet sammen med slike spørsmål. Alt annet ville jo vært rart da den religøse hele tiden må ta stilling til moralske og etiske spørsmål. Religion forholder seg til tankesett på lik måte som alle ismer – de har en løsning og den kan noen ganger skille seg fra andre. Det vil si at det er en ny vei å gå. Valg av en isme eller tankesett kan derfor mislede den enkelte til å tro at man foretar et veivalg av betydning. Jeg gjentar at alle valg av et system eller isme har det samme resultat for enhver tenker og ethvert menneske i dette systemet. Det begrenser og systemet blir overordnet på en slik måte at kreativitet og åndelig utvikling begrenses. Min konklusjon må bli at en diskusjon av innholdet i en isme og tankesett er underordnet,uinteressant og hovmodig da den bare beveger menneskets inntellekt en smule for å smigre det.

  5. Kjetil M. Kåsen

    Når selveste meg selv i dag skal ta stilling til dette innlegget, vil jeg si at dette jaggu var et skikkelig bra innlegg. Det eneste jeg har imot det, er at det er altfor kort og altfor praktisk vinklet.

  6. Knut Erik

    Hvorfor ikke nå også inkludere Saddam Hussein. Han har ved flere anledninger klart gikk uttrykk for at særlig Stalin var hans store forbilde, og at han prøvde å etterligne Stalins sosialisme i Irak.

    Vi må hylle broder Saddam i disse dager, og godt kommunistisk nyttår til alle sammen.

  7. FR

    Dette forstår jeg ikke, det blir som og forene Gud og Satan.(noe som er umulig)
    Marx forlot sin kristne tro, han skrev dikt som hyllet Satan. Frukten av hans lære kjenner vi. Nei, dette forstår jeg ikke. (sorry)

  8. En spørrende arbeider

    Hei

    Kan vi nå få et klart og entydig svar på hva som er den vesentlige forskjellen mellom kommunisme og nasjonal sosialisme?

  9. SVARTEPER

    Hei Langeland! Jeg må få protestere mot at du knytter Marx opp mot begrepet «dialektisk materialisme». Marx brukte aldri dette begrepet selv. Den første som tok i bruk dette begrepet skal visstnok være Joseph Dietzgen i 1887. Senere ble begrepet tatt opp og utviklet av Georgi Plekhanov. Marx selv snakket om en «materialistiske historieforståelse».Under Stalin ble Marx historiske materialisme pervert til den såkalte DIAMAT, forkortelsen for dialektisk materialisme.

    http://www.marxmyths….
    http://marxmyths.org/

    Vennlig hilsen Svarteper.

  10. Liv Redh

    Kommunisme og annen sosialisme påberoper seg ateisme (mot alle religion), og så utvikler den seg til en ny religion.

  11. MrZews

    Har bare 2 ting å si om dette innlegget.

    1 Jeg er i mot all form for Kommunisme, innbefattet den milde formen Sosialisme.

    2 Det er lenge siden jeg har lest så mye pisspreik som jeg har gjort i dette innlegget. Og det å prøve å være akademisk og bruke en hel drøss med «fansy» uttrykk og ord, gjør at hele innlegget bare blir mer patetisk.

    Spørsmålet blir om du i det heletat tør å godkjenne mitt innlegg da det er en kritikk av dine tanker.

  12. marx mekker

    Mitt første innlegg er allerede sensurert vekk! Er ikke det et av kjennetegnene til denne idiologien? Sensur av de ikke rettroende! Nei dette vil vi ikke ha på nytt! Folk har lest historiebøkene fra barneskolen, og husker hvordan det begynte og til slutt havnet på historiens søppeldynge!

  13. marx mekker

    Hvorfor har alle menneskelige forsøk på å opprette den perfekte kommunistiske stat gått fryktelig galt. Millioner av ikke troende mennesker har blitt slaktet for partiet og idiologins sak. Denne idelogien prøver bare å ta makten fra verdens religioner, og det med langt større blodsutgytelse enn hva religionene har klart hittil. Hahaha er ikke idiologene klar over at de har med mennesker å gjøre? (MAKTSYKE MENNESKER), (SYKOPATER), og (MORDERE) !

  14. Bjørn

    Når krisene er der, går de til prestene og svømmer i deres løgner. Samtidig installerer prestene skremmende løgner i deres ubevisste sinn som senere gror til nye personlige kriser i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *